Beste lezers,

De komende maanden ga ik jullie meenemen in het beleren van een groen paard met als doel er uiteindelijk met veel plezier mee weg te kunnen rijden.

Als eerste wil ik zeggen dat er ontzettend veel verschillende manieren zijn om een paard zo ver te krijgen dat hij de mens genoeg begrijpt en vertrouwd om op zijn rug te laten zitten. Dat de een het anders doet dan de ander wil niet persé zeggen dat één van die twee manieren fout is. Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden en ik neem jullie mee op mijn pad.

Als ik een jong paard onder mijn hoede krijg ben ik mij ervan bewust dat ik vanaf het eerste contact dat ik met het paard leg (vaak is dat op hem aflopen in een weiland/paddock/stal) een verantwoording heb. Het is mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het paard zich in elke situatie veilig voelt en ervoor kiest om mij letterlijk en figuurlijk in het leven te volgen omdat hij weet dat het prettig en goed voor hem is. 

Natuurlijk gebeurd zoiets niet vanaf het eerste moment. Het is een proces. Een proces die weken, maanden of zelfs jaren kan duren.

De onderwerpen die voor mij belangrijk zijn op dit gebied zijn: communicatie, respect, duidelijkheid, vertrouwen, leiderschap en plezier.

Door de jaren heen heb ik voor mijzelf een stappenplan in mijn hoofd gecreëerd.

Deze stappen gaan als volgt:

  • Halster gewenning
  • Vastzetten/poetsen/benen optillen
  • Grondwerk
  • Longeer werk
  • Zadelmak maken
  • Bitwijs maken
  • Handpaarden
  • Opstijgen
  • Rijden

De details van de bovengenoemde stappen zal ik in de komende blogs dieper op in gaan.

De volgorde van deze stappen verschilt per paard.

Toch is het goed om voor jezelf een basis volgorde als dit in je hoofd te hebben zodat je nooit in een situatie komt waarbij je het even niet meer en deze onzekerheid dan doorspeelt naar je paard.

Elke stap die ik met een paard maak is gebaseerd op informatie die van het paard zelf komt.

Ik noem als voorbeeld: het karakter, de bouw en de leeftijd van het paard bepalen met welke stap ik op het gebied van grondwerk begin.

Of: De gemoedstoestand van het paard bepaald of ik hem eerst vastzet en ga poetsen of dat ik eerst begin met loswerken en daarná eindig met vast zetten poetsen.

De stappen blijven dus hetzelfde maar de volgorde en technieken worden aangepast naar wat het paard als individu nodig heeft.

In de volgende blog ga ik wat dieper in over onder andere de bouw en karakter van het paard. Ik zal vertellen waar ik naar kijk en wat ik belangrijk vind bij het starten van een jong paard.

Lezen jullie dan weer mee?

Liefs, Eileen Hagoort