Blog #2

Beste lezers,

In mijn eerste blog had ik het over een ‘stappenplan’. Een plan dat ik in mijn hoofd heb zitten om de training met het jonge paard duidelijk en overzichtelijk te houden.  Ik vertelde ook dat ieder paard anders is en de volgorde van de stappen dus ook per paard verschillend zijn. Om het makkelijk te houden pak ik even het braafste paard van stal. In de eerste fase van de training combineer ik graag een aantal stappen.

Namelijk:

  • Halster gewenning
  • Vastzetten/poetsen/benen optillen
  • Grondwerk

Tegenwoordig zijn de meeste paarden als veulen al getraind om het halster te dragen en mee te lopen. Maar er zijn ook nog genoeg paarden die dit niet kennen.

In het eerste geval ga ik meteen door naar het vastzetten, poetsen en benen optillen.

Waar ik als eerste op let is dat ik het halstertouw met een goede veiligheidsknoop vast maak die ik makkelijk los kan trekken als het paard in paniek raakt. Er zitten paarden tussen die schrikken van het feit dat ze vast zitten en het halster druk achter de oren uit oefent. Jonge ongetrainde paarden zullen iedere vorm van druk in eerste instantie bestrijden met tegendruk in plaats van wijken voor die druk.

Waarom?

Stel je eens voor dat je als paard zijnde door bijvoorbeeld een leeuw wordt gegrepen in je hals of flank. Hij heeft zijn tanden vastgezet en jij trekt terug. Wat gebeurt er dan? Juist, je huid wordt letterlijk opengescheurd. Instinctief gezien zal het paard dus altijd tegendruk geven in deze situatie om dat proberen te voorkomen.

Als het paard in paniek raakt van de plotselinge druk van het halster achter zijn oren zal hij in eerste instantie gaan hangen (tegendruk geven). Er zijn paarden die al snel genoeg merken dat die reactie niet helpt bij het oplossen van de situatie en kiezen alsnog voor plan B: Terug naar voren stappen en de rust is wedergekeerd. Dat is natuurlijk top maar er zijn ook paarden die er nog een tandje (of eerder gezegd een kilootje) bij zetten en het halster of touw gaan breken met als gevolg een slechte ervaring. In dat geval wil ik die knoop zo snel en makkelijk mogelijk los kunnen maken om dat laatste te voorkomen.

Tips:

Zet je paard kort genoeg vast. Als je het paard met een te lang touw vastzet denkt het paard in eerste instantie dat hij weg kan lopen. Uit eindelijk komt hij dan toch (voor hem plotseling) die druk van het touw tegen waardoor het voor hem niet duidelijk is of hij nou vaststaat of weg kan lopen. Dit brengt onrust.

Een andere reden waarom het te lang vastzetten van het jonge paard gevaarlijk kan zijn: het paard kan zijn hoofd omlaag brengen en het touw kan, bij het terug omhoog brengen van het hoofd, achter zijn oren haken. Het paard raakt daarbij in paniek omdat hij beperkt wordt in het terug omhoog brengen van zijn hoofd en gaat hierbij hangen.

Zorg daarentegen dat het stuk touw dat je ná de knoop over hebt wel lang genoeg is. Als je de knoop los moet trekken omdat het paard is gaan hangen zal hij bij het los schieten van de knoop altijd een paar passen naar achter zetten. Je wil dan genoeg touw over hebben om deze te kunnen laten vieren om zo de druk achter zijn oren weg te halen. Je wil uiteraard ook voorkomen dat hij het touw uit je handen trekt en daarna kan wegrennen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en bovendien heeft hij dat geleerd dat deze optie het beste voor hem werkt.

Hou de sessies in het begin kort. Een jong paard heeft een korte spanningsboog. De een raakt snel verveeld en de ander juist overprikkeld. Pest hem dan niet door meteen van hem te vragen of hij 15 minuten braaf stil wil staan. Dan weet hij de volgende keer dat het iets is wat hij niet prettig vond. Het is juist fijn als hij kan denken ‘goh dat viel reuze mee’.

Stel je paard gerust. Poest hem, praat tegen hem en laat hem merken dat het oké is en dat hij het super goed doet!

Bij de paarden die het halster nog niet kennen begin ik vaak met een stukje grondwerk.

Ik poets ze dan eerst (als ze dit toe laten) los op stal of een andere kleine ruimte. Als ze dit niet toe laten, omdat ze bijvoorbeeld te bang of nerveus zijn, sla ik dit stuk over tot dat ik wat meer vertrouwen heb gewonnen.

De volgende keer zal ik in gaan op wat ik dan doe tijdens dat eerste stukje grondwerk.

Lezen jullie dan weer mee?

Liefs, Eileen Hagoort