Ontspannings-behandeling
Ontspanningsbehandeling bij paarden
De ontspanningsbehandeling heeft als doel meer ontspanning te verkrijgen in het bindweefsel van het lichaam van het paard, juist daar waar te veel spanning aanwezig is.
Tijdens de behandeling maak ik gebruik van de eerste 10 cranio-sacrale technieken. Ik richt mij niet alleen op het cranio-sacraal systeem, maar ook op alle andere structuren in het lichaam, die via het bindweefsel met elkaar verbonden zijn, zoals: botten, spieren, gewrichten en organen.
Anamneseformulier
Voorafgaande de behandeling vullen wij gezamenlijk het anamneseformulier in. Dit zorgt ervoor dat ik voldoende informatie over uw paard heb. Met deze informatie krijg ik een goed beeld van het paard.
Hoe gaat het in zijn werk?
Ik maak gebruik van het cranio-sacraal ritme (CSR). Middels zachte, gerichte handgrepen wordt contact gemaakt met delen van het cranio-sacraal systeem (hoofd, rug of heiligbeen) of op andere plaatsen op het lijf (borst of buik). Door de zachte aanraking kan opgebouwde spanning in het bindweefsel reageren en zoekt het de vrijheid van bewegen op. Zo zal er een ontspanning van deze weefsels optreden zodat er meer ruimte in het lijf kan ontstaan. De functie van de structuren kunnen verbeteren en zo kunnen pijnklachten verminderen of verdwijnen. Ook wordt het ‘zelf herstellend vermogen’ van het lichaam op deze manier de kans gegeven zijn werk te doen. De behandeling kan ook een positief effect hebben op emotioneel gebied.
Hoe vaak en hoe lang?
Het beste effect is te halen uit 3 behandelingen van +/- 60 min. Omdat een paard een lichaamsgeheugen van circa 7 dagen heeft geven we hem tussen de behandelingen door steeds één week rust. Dit kan variëren tussen helemaal geen of lichte arbeid (vrij lopen/wandelen).
Als het gewenste resultaat na de eerste 3 behandelingen is behaald, is het de bedoeling dat er steeds meer tijd tussen de vervolgbehandelingen in gaat zitten.
Praktische informatie
Als ik kom behandelen is het fijn als het paard droog en schoon is.
Het paard laat zich het beste behandelen als hij op een plek staat waar hij het meest op zijn gemak is. Let op dat u het juiste tijdstip kiest. Op sommige momenten kan er onrust zijn. Bijvoorbeeld wanneer er gevoerd wordt of wanneer de paarden buiten gezet worden. Dit zijn niet de beste momenten om een paard te behandelen.
Let op!
Deze behandeling vervangt geen medische specialist. Bij problemen die ik niet kan verhelpen zal ik u doorsturen naar de hiervoor bedoelde specialist.